С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Изпрати на приятелзатвори

Как да подредим стаята на бебето?

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Как да подредим стаята на бебето? (1 от 27)

Предлагаме ви няколко съвета, продукти и много идеи в снимки, благодарение на които стаята на вашето бебе може да стане по-уютна, безопасна и предразполагаща към почивка и сън.

Щори или плътни завеси. Новородените прекарват половината от времето в сън. В началото за тях е все едно дали около тях е светло или тъмно. Но когато през 12-ата седмица започне образуването и отделянето на мелатонин, затъмняването на стаята може би ще помогне сънят да стане по-дълъг, а не като петле бебето да се буди с първите лъчи на слънцето.

Щорите или плътните завеси се оказват особено полезни през летните месеци, когато вечер е все още светло.

Подходяща температура. Температурата в стаята на бебето трябва да бъде между 18–22º С. Новородените се чувстват добре при температурата, в която и възрастните се чувстват добре, но при тях регулирането на телесната температура става по-трудно и не могат да се приспособяват бързо, ако е твърде топло или твърде студено.

Свежият въздух е чудесно нещо, но дръжте леглото далеч от решетките на климатика или от отоплителните тела, както и встрани от пътя на течението.

Нощно осветление. При честото ставане нощем – поне три-четири пъти през първите седмици – ще имате нужда от нощна лампа, за да не се препъвате в мебелите и да не запалвате централното осветление. Може би сте чували, че нощното осветление причинява късогледство при децата, но това не е вярно (късогледството при децата се дължи на това, че родителите са късогледи). Истината е, че светлината, дори тази от електрическите крушки може да наруши съня не само на бебетата, но и на възрастните и води до скъсяване дори на фазата дълбок сън. Ето защо ви е необходимо слабо осветление, за да си свършите работата.

Вентилация и овлажняване. Добрата вентилация и чистата среда са от голямо значение за добрия сън на бебето. Проучване от 2008 година, публикувано в изданието „Аркайв ъф Адолесент & Педиатрик Медисин“, посочва, че спането на отворен прозорец намалява с 36 процента риска от СВДС, наличието на вентилатор намалява този риск със 72 процента.
Ако въздухът в стаята е сух и прашен, това води до запушване носа на бебето, а това неизменно и до нарушаване на съня му. Тъй като каналите в носа му са много тесни, тъканите са нежни, достатъчно е в тях да попадне малка частица, за да ги запуши.

Овлажнител, разпръскващ прохладна мъгла, ще попречи секретите в носа на бебето да се втвърдят, така че те спокойно ще се плъзнат към гърлото.

Това важи с особена сила за зимния период, когато системите за отопление изсушават въздуха. Вентилаторът и отворената врата на стаята ще помогнат за по-доброто движение на въздуха, като ще си осигурите и тих ритмичен шум, който действа успокоително. Ако времето навън позволява, отворете прозореца, за да влезе чист въздух.

Люлеещ се стол или кресло с максимум удобства. През първата година ще ви се наложи да стигате до мястото за кърмене по няколко пъти на нощ, ето защо ще трябва да имате удобен стол с място за краката. На една ръка разстояние е добре да имате нещо за четене – списания или книги; хартиени и мокри кърпички, за да попиете повърнатото мляко; биберон залъгалка, ако употребявате; кутия с мляко за кърмачета на прах, празни шишета с готови биберони за тях, ако бебето е на изкуствено или смесено хранене. Нека там винаги има и шише с чиста вода, ако ожаднеете или трябва да приготвите шише с мляко за кърмачета.

Осигурете удобно място за ръцете си. Кърменето изморява ръцете и раменете. Една възглавница, която опасва гърба ви, ще бъде от голяма помощ и истинско облекчение за ръцете.

Място за смяна на пелените. Ще ви е необходимо място за смяна на пелените – нещо, което ще правите стотици пъти през следващите месеци. Няма да е лошо да имате готови извадени от пакета, за да са ви подръка. Така няма да се налага да придържате бебето с едната ръка, а с другата да се мъчите да отворите пакета.

Кош за играчки. Новородените обикновено не се интересуват от нищо друго, освен от майките си. Щом навърши 3 месеца, вашето бебе ще започне да хваща предмети и да се опитва да ги пъхне в устата си. Тогава ще ви е необходимо място, където да прибирате играчките. Най-обикновената кошница ще свърши чудесна работа.

Освободете пътя си до леглото на бебето. На бебето му е все едно дали е подредена стаята, но вие винаги трябва да имате свободен достъп до леглото, дори ако трябва да използвате лопата за ринене на сняг от време на време:)))

Тента за бебешкото легло. Ако сте решили бебето да спи в легло, а имате коте, тогава тази тента е задължителна. Котките обичат да се сгушват на топло и уютно място, а бебешкото легло е точно такова, особено ако вътре е топлото спящо бебе. Никой не се съмнява в това, че котката ви е най-прекрасната в света, но не едно бебе е било одраскано или дори задушено от котка, която търси къде да се сгуши. Тентата не е голямо препятствие за едно прохождащо дете, което вече знае как да се катери.

Хартиени салфетки. Ще имате нужда от тях, докато бебе то повръща или връща храна при оригване.

Контейнер за използваните пелени. Едва ли ще искате сънена да се борите и с капака на контейнера, ето защо е добре да купите такъв с педал. Преди да го изберете в магазина, проверете дали механизмът функционира добре, дали чувалчетата за смет с този размер се намират на пазара и не се налага да търсите заместители. Когато бебето ви се научи да използва гърне, ще можете да използвате контейнера и за други цели.

Пластмасов кош за мръсните дрехи.Ще се наложи да имате в стаята такъв кош, където да оставяте дрехите за пране, докато ги занесете в пералната машина. Никога не знаете кога бебето ще повърне или пелената ще изпусне.

Бебефон или камера. Голямото предимство на това бебето да спи в отделна стая е, че няма да се будите при всяко негово помръдване. Ако стаята ви не е прекалено отдалечена от неговата, ще можете да чуете плача му, а пък ако то плаче твърде немощно, може да се окаже, че камерата с монитор при вас е поскоро досадна, отколкото в помощ нощем. Повечето бебета имат доста силен глас, така че не е трудно да ги чуете.

За спането през деня може би няма да е зле да разполагате със средство, което да сигнализира, че бебето е будно.

Никакви часовници. Мислите ли, че ще искате да знаете колко е часът, когато за трети път ставате през нощта, за да кърмите? Не, изобщо няма да ви интересува.

Опасни играчки за бебешкото легло

Не ви препоръчваме да слагате в леглото на бебето плюшени играчки с монтирани в тях звукови устройства за звуков сигнал.

Любопитните бебета и прохождащите деца не бива да бъдат оставяни насаме с продукти, съдържащи батерии, нито с меки предмети, включително и играчки.

Никакви произвеждащи звуци или светлина устройства не бива да бъдат закрепяни или завързвани вътре, тъй като могат да се откачат и да наранят детето.

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Коментари

Коментари за “Как да подредим стаята на бебето?”
Няма добавени коментари към тази статия
Добави коментар

Четете още от "Споделено от мама"

Наръчникът на мама по Първа лятна помощ

Наръчникът на мама по Първа лятна помощ

Лятото е тук. А с него и опасностите, които дебнат малчо.

Как да перете безопасно детските дрешки?

Как да перете безопасно детските дрешки?

Освен безпощаден към петна и щадящ цветовете на дрехите, прахът за пране трябва...

Как да избереш столче за кола ?

Как да избереш столче за кола ?

Първото бебешко столче не е само удобно и практично решение за съня на...

Проблеми с коремчето на бебето

Проблеми с коремчето на бебето

Храносмилателната система на новороденото постепенно се настройва към външния...

Бебе, 1-ви месец

Защо (пак) плаче бебето? Пътеводител в страната на бебешкия плач

Защо (пак) плаче бебето? Пътеводител в страната на бебешкия плач

Предлагаме ви нашия пътеводител в страната на бебешкия плач. Той ще ви помогне...

Ключът към здравето на бебето

Ключът към здравето на бебето

Да отгледа здраво дете се превръща в основна цел за всяка майка веднага след...

Бременност, 34-та седмица

Раждане в изправено положение

Раждане в изправено положение

У нас трудно може да се говори за раждане в поза, по-различна от...

Какво да НЕ правиш по време на бременност

Какво да НЕ правиш по време на бременност

Има всевъзможно съвети за това какво да правиш, как да спиш, да ядеш, къде да...

Бременност, 38-ма седмица

Предизвикване на раждане

Предизвикване на раждане

Влязох в 9-я месец и се притеснявам, че ще пренося бебето. Кога се решава...

Какво представляват контракциите

Какво представляват контракциите

Вероятно всяка родила вече жена ще ти каже нещо различно, усещанията и прага на...

Бременност, 41-ва седмица

Ах, това голямо бебе

Ах, това голямо бебе - защо се случва, как да износиш и родиш

Понякога плодът расте по-голям от очакванията (твоите и на акушер-гинеколога)....

Леко меню за бременни коремчета

Леко меню за бременни коремчета

В горещите дни надали ще имаш голям апетит. Важното е обаче така да балансираш...

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби